Razvoj jezičnog modela utemeljenog na n-gramima : završni rad - Šimunec, Magdalena (M. Šimunec, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Jezični model hrvatskog jezika kod obrade prirodnog jezika temelji se na opsežnoj n-gramskoj bazi koju je za daljnji razvoj i optimizaciju potrebno pretvoriti u prikladniji oblik. Cilj ovog rada je ukratko objasniti osnovne koncepte obrade prirodnog jezika, te predstaviti i opisati programsko rješenje pohrane n-gramskih nizova u usmjerenu bazu podataka. Uz to, opisuju se i operacije pretraživanja i dohvaćanja pohranjenih entiteta i/ili informacija o njima. Inicijalni dobiveni rezultati na bazi od 4410 riječi i 8550 veza između njih pokazuju se obećavajućima. Trajanje operacija je u zadanim okvirima i performanse su zadovoljavajuće, međutim još uvijek ima prostora za daljnji rad i ispitivanje kako bi se pokazalo radi li se o idealnom rješenju.