Detekcija boje očiju osoba u fotografijama : završni rad - Šikić, Katarina (K. Šikić, 2019)
Sažetak na hrvatskom: U ovom se radu razmatra problem detekcije boje očiju osoba u fotografijama. U tu je svrhu obrađena tema pronalaska lica na fotografijama, izdvajanja područja na kojemu se nalaze oči i augmentacije fotografija. Dotaknuta je tema umjetnih neuronskih mreža, dubokih neuronskih mreža i konvolucijskih neuronskih mreža kao i njihova učenja. Za klasifikaciju korištena je konvolucijska neuronska mreža implementirana u radnoj okolini TensorFlow. Za njezino su učenje korištene fotografije očiju dobivene iz postojeće baze podataka koja je modificirana kako bi odgovarala potrebama rješavanja ovoga problema. Na kraju su prikazani rezultati testiranja klasifikatora na dvije baze podataka.