Detekcija uzoraka za vizualnu inspekciju kvalitete : završni rad - Šikić, Franko (F. Šikić, 2019)
Sažetak na hrvatskom: U ovom je radu predstavljena problematika detekcije uzoraka za potrebe vizualne inspekcije kvalitete proizvoda sa proizvodne linije. Uzorci koji se žele detektirati na slici mogu biti razni, a posebna pažnja rada obraćena je na detekciju uzoraka linija i kružnica. Za detekciju takvih uzoraka moguće je koristiti različite metode, a u radu je navedeno i objašnjeno nekoliko metoda za detekciju takvih uzoraka. Detaljno je obrađena Houghova transformacija kao metoda za detekciju linijskih i kružnih uzoraka. Navedene su prednosti i mane korištenja Houghove transformacije te prikazani primjeri obrade slika koje sadržavaju linije i kružnice. Naposljetku, prikazano je korištenje Houghove transformacije u analizi slika sa proizvodne linije.