Filtriranje geoprostornog toka podataka korištenjem platforme Apache Flink : diplomski rad - Perica, Andrea (A. Perica, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Geoprostorni podaci složeni su podaci koji uz ostale svoje parametre sadrže i geografsku komponentu. Modeliraju se geometrijskim oblicima točke, linije i poligona, kao i složenijim strukturama za opisivanje reljefnih površina. Njihova je obrada složena te je potrebno koristiti posebne strukture za bolju organizaciju velike količine ove vrste podataka. Uz dobru organizaciju, bitno je i brzo izvođenje operacija te raspodjela poslova. Razvijeno je rješenje za filtriranje geoprostornog toka podataka i temelji se na platformi Apache Flink koja omogućuje raspodijeljenu obradu ograničenih i neograničenih tokova podataka. Sustav pohranjuje pretplate u obliku poligona, a objave, točke, dolaze u sustav u obliku toka podataka. Cilj je ubrzati pronalazak pretplata koje trebaju primiti obavijest o nekoj objavi. Rješenje je korišteno i za provedbu istraživanja u kojem se uspoređuju vremena obrade prilikom organizacije podataka u različite geoprostorne strukture.