Primjena računarstva na rubu u domeni Interneta stvari : diplomski rad - Šaler, Luka (L. Šaler, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Računarstvo na rubu je mrežni model čija je glavna značajka da se obrada i analiza podataka odrađuju što bliže izvoru podataka, odnosno na rubu mreže. Pri izgradnji takvog sustava sigurnost mora biti prioritet. Sustavi računarstva na rubu često se sastoje od mnoštva uređaja, pa je zato potrebno imati mehanizam koji omogućava upravljanje uređajima s jednog mjesta. Dio tog mehanizma je i sustav ažuriranja preko zraka (OTA). U praktičnom dijelu ovog rada na tri je načina implementiran sustav nadogradnje preko zraka na razvojnoj pločici NodeMCU V3 koja je bazirana na ESP8266 čipu.