Autonomno vozilo : završni rad - Šakić, Mile (M. Šakić, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Autonomna vozila (AV) moderni su koncept cestovnih vozila koja imaju mogućnost opažanja okoline te mogu voziti s malo ili ni malo ljudskog utjecaja. Komunikacijske mreže u AV te okolna infrastruktura jako su važni za razumijevanje ključnih ugradbenih ploča za upravljanje koje navode vozilo. Danas proizvođači automobila preferiraju Ethernet, LIN, CAN and V2X komunikaciju. Upravljačke ugrađene ploče variraju u računalnoj snazi, cijeni, energetskoj učinkovitosti, oslanjanju na senzore i/ili infrastrukturu i korištenju umjetne inteligencije. AV generiraju i koriste ogromnu količinu informacija koja se ne može pohraniti na hardveru, već na određenim paradigmama informacijske tehnologije kao što su računarstvo u oblaku i rubno računarstvo. Neki od najpoznatijih proizvođača autonomnih vozila su: Tesla, Uber, Waymo, Toyota, General Motors itd. Glavni motivi iza AV su sigurniji i efikasniji promet.