Projektiranje, optimiranje i usporedba sinkronih motora s trajnim magnetima za primjene u pogonskom sustavu električnih brodova : diplomski rad - Strelec, Ian (I. Strelec, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Zadani su tehnički zahtjevi na IPM motor za primjenu u brodskoj propulziji. Rješenja su dobivena optimirajući algoritmom diferencijalne evolucije. Implementacija izabrane sheme optimiranja detaljno je opisana. Provedena su dva skupa optimizacija, minimizacija magnetskog materijala i minimizacija duljine paketa. Rezultati su predstavljeni i određene pravilnosti su uočene. Jedna od rješenja odabrano je kao konačni dizajn, i detaljnija analiza je provedena. Napravljene su manje preinake.