Primjena strojnog učenja na predviđanje ishoda terapije u liječenju raka : diplomski rad - Stjepanović, Mateo (M. Stjepanović, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Cilj rada je kreirati alat koji će potencijalno pomoći liječniku odabir najbolje terapije, te uštedjeti velike svote novaca svima uključenima u proces izrade lijeka. Kao polazne točke u kreiranju ovoga rada koristile su se dvije baze podataka. Spojili smo genetske karakteristike staničnih linija raka i kemijske strukture lijekova. Nad tim podacima kreirali smo model algoritma slučajne šume, te algoritme hrbatne regresije i regresije najmanjeg kuta. Pokazalo se da se algoritam slučajne šume ponaša najbolje, i naš model ima bolje rezultate ($ R^2 $ metriku) od konkurentnog rada. Pokazalo se, također, da se model ne ponaša dovoljno dobro u slučaju predviđanja rezultata za novonastali, dosad neviđeni, lijek. Zbog toga, daljnji fokus istraživanja će biti na kreiranju modela koji će se moći snalaziti u danim okolnostima.