Primjena baza podataka zasnovanih na vremenskim sljedovima u Internetu stvari : diplomski rad - Slatinac, Mario (M. Slatinac, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Primjena baza podataka zasnovanih na vremenskim sljedovima u Internetu stvari sve je popularnija zbog specijalizirane primjene takvih baza podataka na vremensko slijedne podatke koji dolaze iz Interneta stvari. Među vremensko slijednim bazama podataka istaknule su se baze podataka InfluxDB i TimescaleDB koja je proširenje na bazu podataka PostgreSQL. Prednost vremensko slijednih baza podataka nad NoSQL i relacijskim bazama podataka je u visokim performancama, funkcijama namijenjenim za obradu i upravljanje vremensko slijednim podacima kao što su kontinuirani upiti koji se periodično i automatski izvode nad podacima koji pristižu u stvarnom vremenu i čiji se rezultat pohranjuje u bazu podataka. Korištenjem alata Time Series Benchmark Suite provedeno je testiranje performanci unosa podataka s obzirom na veličinu grupe podataka i kardinalnost skupa podataka za bazu podataka InfluxDB i TimescaleDB. Rezultati testiranja pokazali su da baza podataka InfluxDB ima manje vrijeme izvođenja od baze podatka TimescaleDB s povećanjem veličine grupe. Oba dvije baze podataka pokazuju povećanje vremena unosa podataka s povećanjem kardinalnosti skupa podataka. Baza podataka InfluxDB u oba dva testna scenarija pokazuje visoku potrošnju računalnih resursa, odnosno procesora i radne memorije dok kod baze podataka TimescaleDB to nije slučaj.