Detekcija QRS kompleksa adaptivnim metodama : završni rad - Čuljak, Emilija (E. Čuljak, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Elektrokardiogram (EKG) zdrave osobe sastoji se od P-vala, QRS kompleksa i T-vala. Najistaknutiji dio je QRS kompleks i njegova detekcija unutar signala EKG-a je od velike važnosti u medicinskoj dijagnostici. Upravo iz tog razloga to je područje intenzivnog istraživanja. Ovaj završni rad opisuje jedan od adaptivnih algoritama korišten pri detekciji QRS kompleksa. Adaptivnost pri detekciji postiže se kroz izmjenu strukturnog elementa (SE). Nakon svakog detektiranog QRS kompleksa, strukturni element se prilagođava na temelju dobivenih informacija i poboljšava preciznost pri detekciji sljedećeg takvog segmenta signala EKG-a. Algoritam je implementiran u programskom paketu MATLAB. Testiranje je provedeno na standardnoj bazi signala EKG-a MIT-BIH za aritmiju. Osjetljivost ovako implementiranog adaptivno matematičko morfološkog algoritma u ovom završnom radu iznosi 0,86, a pozitivna predikcija je 0,89.