Deformacije objekta metodom konačnih elemenata : diplomski rad - Sito, Josip (J. Sito, 2019)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu izložene su metode za deformiranjem objekata, a posebice su proučene metode koje se temelje na konačnim elementima. Proučene su metode koje se koriste za diskretizaciju objekta na konačne elemente pri čemu je istaknuta Delaunayeva triangulacija i Varijacijska triangulacija. Objašnjen je fizički model deformabilnog objekta, a od metoda za izračun deformacija opisan je sustav masa i opruga i metoda konačnih elemenata. Proučene su različite metode vremenske integracije. Implementirana je 2D simulacija deformacije u stvarnom vremenu u Unity grafičkom alatu i C# programskom jeziku. U aplikaciji je deformacija ostvarena pomoću metoda konačnih elemenata koji su generirani preko Delaunayeve triangulacije i Varijacijske metode, a za vremensku integraciju je korišten semi-implicitni Euler. Također, implementirana je jednostavna detekcija kolizije. Prikazani su rezultati simulacije za određene vrijednosti parametara te je objašnjeno na koji način neki parametri utječu na stabilnost.