Model pogona električnog broda : diplomski rad - Sitar, Ivan (I. Sitar, 2019)
Sažetak na hrvatskom: U radu je simuliran elektromotorni pogon manjeg putničkog električnog broda. Pogon se sastoji od izvora napajanja (baterije), frekvencijskog pretvarača i asinkronog motora. Ključne dimenzije motora određene su analitički, nakon čega je motor modeliran u programskom paketu MagNet. Provedene su dvije vrste simulacija, Transient 2D with Motion i Time-Harmonic simulacija. Programski paket MagNet zatim je povezan s programskim paketom MATLAB. Korištenjem skripti pojednostavljen je i automatiziran postupak izvođenja simulacija što je iskorišteno za izradu mapa motora. Nakon toga, u programu MATLAB izvršen je proračun kretanja broda. Na temelju podataka iz mapa motora, funkcijom fmincon minimiziran je iznos struje potreban da bi motor razvio traženi moment. Parametri gibanja broda i radna karakteristika motora prezentirani su tablično i grafički.