Vizualizacija mapa razrednih aktivacija modela za klasifikaciju slika : završni rad - Smetko, Marijan (M. Smetko, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Ovaj završni rad se fokusirao na konvolucijske neuronske mreže kao klasifikatore slika u nizu eksperimenata na dva različita skupa podataka. Nakon kratkog uvoda u područje dubokog učenja, dan je kratki pregled najboljih praksi. Odabran je predtrenirani rezidualni model ResNet50, u kombinaciji sa Adam optimizatorom. Model je treniran za klasifikaciju u odgovarajućem broju epoha. Rezultati pokazuju da model predviđa točnu vrstu gljive, te da može klasificirati općenite objekte sa preko 97%-postotnom točnosti u najbolja tri pokušaja. Kasnije, dokazano je da prevelika sličnost različitih vrsta gljiva usporava daljnje učenje i porast točnosti. Ovaj tip problema nije bio primjećen u Pascal VOC skupu podataka. Tijekom učenja klasifikacije objekata, mreža je implicitno naučila i a) lokalizirati same objekte na slici i b) lokalizirati posebne značajke koje razlikuju jedan razred od drugog. Demonstracija najlošije rangiranih pozitiva i najbolje rangiranih negativa pokazala je da mreža ima problema sa višeznačnim razredima, no generalizira dobro i može ispraviti pogrešno označene podatke.