Vrednovanje performanci web-aplikacije temeljene na arhitekturi mikrousluga : diplomski rad - Sirotković, Branko (B. Sirotković, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Mikrousluge su arhitekturni stil razvoja programske podrške. Arhitekturni stil se zasniva na programskim modulima koji se razvijaju i raspodjeljuju neovisno jedan o drugome, dok svoju punu funkcionalnost postižu međusobnom kolaboracijom i komunikacijom preko računalne mreže. Mikrousluge nastaju kao odgovor na dosadašnje arhitekturne stilove i donose razne prednosti uz određenu razinu kompleksnosti. U sklopu rada implementirana je web-aplikacija Online Book Store koja omogućava korisnicima kupovinu knjiga preko interneta. Aplikacija je implementirana pomoću radnog okvira Spring s naglaskom na Spring Cloud i Spring Cloud Netflix projekte otvorenog koda koji pružaju korisne alate za razvoj mikrousluga. Implementiranoj aplikaciji se vrednuju nefunkcionalni zahtjevi dostupnosti i vrijeme posluživanja teorijom repova.