Usporedba radnih svojstava relacijske i geoprostorne baze podataka tijekom obrade geoprostornih upita nad točkastim objektima : diplomski rad - Češljaš, Davor (D. Češljaš, 2019)
Sažetak na hrvatskom: U okviru ovog diplomskog rada obrađena su osnovna svojstva relacijskih, prostornih i geoprostornih baza podataka. Izrađena je ispitna baza podataka koristeći sustav za upravljanje bazama podataka PostgreSQL verzije 11 sa ekstenzijom PostGIS. Potom je izrađena GUI aplikacija za ispitivanje radnih svojstava relacijske, prostorne i geoprostorne baze podataka. GUI aplikacija sadrži 14 akcija koje se mogu izvršiti nad sve tri tablice unutar baze podataka te 3 akcije koje služe za vizualizaciju podataka na karti svijeta. Dodatno je implementirana akcija za stvaranje odnosno brisanje indeksa nad sve tri tablice baze podataka. Navedena aplikacija napisana je u programskom jeziku Python verzije 3.7. U svrhu ispitivanja generirane su dvije vrste skupova podataka – Točke grupirane oko ključnih centara i jednoliko raspoređene točke. Svaka vrsta sadrži 5 skupova podataka različitih veličina. Koristeći navedenu aplikaciju i generirane skupove podataka izvršeno je ispitivanje radnih svojstava. Iz dobivenih rezultata vidljivo je da se geoprostorna baza podataka isplati koristiti jedino ako se nad točkastim objektima izvršavaju vrlo složeni geoprostorni upiti.