Klasifikacija zloćudnih programa primjenom dubokog učenja : diplomski rad - Brajdić, Ivona (I. Brajdić, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Zloćudni programi problem su svakog korisnika Interneta, a sve su brojniji i mogu izazvati veliku štetu. Godišnje se otkriju stotine milijuna novih varijanti zloćudnih programa, a praćenje istih postaje sve kompliciranije. Međutim, nove varijante zloćudnih programa najvećim dijelom nastaju kao manje modifikacije već poznatih programa. Napadači tako pokušavaju izbjeći njihovu detekciju uz jednaku funkcionalnost. Zbog toga se pojavila potreba svrstavanja zloćudnih programa u obitelji, odnosno grupe programa čija je funkcionalnost međusobno jednaka, no datoteke su naizgled različite. Ovaj rad bavi se problematikom svrstavanja zloćudnih programa u obitelji, primjenom vizualizacije njihovog binarnog koda te klasifikacijom dobivenih slika konvolucijskom neuronskom mrežom. Istražuju se prednosti i nedostaci ovakvog pristupa kroz implementaciju vizualizacije i klasifikacije te evaluaciju klasifikatora.