Proračun početne simetrične komponente struje kratkog spoja prema IEC 60909 standardu : završni rad - Risonjić, Natalia (N. Risonjić, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Kratki spoj u elektroenergetskim sustavima je vrlo česta pojava koja dovodi do velikih toplinskih i mehaničkih naprezanja zbog kojih je nužno obaviti proračune kratkog spoja. Korištenjem navedene literature kroz ovaj rad je teorijski analizirana metoda proračuna kratkog spoja prema normi IEC 90609. Kod proračuna je potrebno odrediti o kojem se kratkom spoju radi te prepoznati radi li se o spoju koji je daleko ili blizu od generatora. Naposljetku, potrebno je izračunati struje potrebne za dimenzioniranje opreme, a to su udarna, rasklopna i struja mjerodavna za ugrijavanje. Kao ključni dio završnog rada prikazana je simulacija kratkog spoja na mreži pomoću programskog paketa ETAP. Dobiveni su rezultati simulacije zajedno sa analizom i usporedbom s različitim uklopnim stanjima.