Otkrivanje informacija iz životopisa zadanih u slobodnom obliku : završni rad - Assouline, Nicolas (N. Assouline, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Otkad znaju za sebe, ljudi teže prema automatizaciji. Dosad smo uspjeli automatizirati velik broj repetitivnih poslova, i time oslobodili više našeg vremena za produktivnije stvari. Neke poslove je zbog njihove prirode teže automatizirati, a parsiranje i kategorizacija životopisa je jedna od njih. Cilj ovog rada je istražiti područje analize prirodnog jezika i napraviti aplikaciju koja može rastaviti životopis po kategorijama u formatu koji je pogodan za daljnju obradu pomoću računala. Provedena je analiza rezultata na modelima s različitim početnim konfiguracijama i među njima je odabran onaj s najboljim performansama. Model je izgrađen koristeći strojno učenje za označavanje pripadnosti teksta određenoj kategoriji. Ostvareni su zadovoljavajući rezultati i aplikacija (u prosjeku) s otprilike 60% točnosti grupira tekst u kategorije.