Automatizacija fermentora u fazama proizvodnje i čišćenja u sklopu procesa proizvodnje piva : diplomski rad - Rešetar, Krešimir (K. Rešetar, 2019)
Sažetak na hrvatskom: U radu je prikazana kratka povijest piva te je objašnjen proces proizvodnje piva. Analiziran je ISA-88 standard o upravljanju šaržnim procesima kojeg zadovoljava softver korišten pri realizaciji projekta. Korištenjem standardiziranog procesnog upravljačkog sustava automatiziran je rad fermentora i linije sladovine u fazama proizvodnje i čišćenja u sklopu procesa proizvodnje piva. Objašnjeno je korištenje standardiziranih MS Excel tablica koje pojednostavljuju programiranje PLC-a. Analizirano je programsko rješenje realizirano korištenjem programskog okruženja SIMATIC Step7. Kreirani su recepti proizvodnje i čišćenja fermentora i linije sladovine. Funkcionalnost fermentora i linije sladovine testirana je korištenjem SCADA sustava napravljenog za projekt ove pivovare.