Pojava korone na visokonaponskim vodovima : završni rad - Rendulić, Krunoslav (K. Rendulić, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Do pojave korone na visokonaponskim vodovima dolazi kada električno polje na površini vodiča prijeđe električnu čvrstoću zraka. Efekt korone uzrokuje gubitke u elektroenergetskom sustavu te smetnje u telekomunikacijama i radio vezama. Postoje mnoge metode sprječavanja pojave korone od koji se najviše koriste korištenje vodiča u snopu ili korištenje šupljih vodiča. Cilj ovih metoda je povećavanje vanjskog radijusa vodiča kako bi se smanjilo električno polje na površini vodiča.