Simulacija robotskih agenata u unutarnjim prostorima pomoću proširene stvarnosti : diplomski rad - Grgić, Borna (B. Grgić, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Proširena stvarnost širok je pojam i može se ostvariti u različitim oblicima i na različitim uređajima. Proširena stvarnost na mobitelima ima specifična ograničenja zbog sklopovlja samih uređaja, kao i specifičnih slučajeva upotrebe te je potrebno razmišljati o mogućnostima izvedbe aplikacije jer velik broj slučajeva korištenja nije pogodan za proširenu stvarnost na mobitelima. Kako bi se proširena stvarnost na mobitelima ostvarila bez dodatnog sklopovlja koje bespotrebno poskupljuje sam uređaj potrebno je imati kvalitetne algoritme koji mogu nadoknaditi nedostatak sklopovlja. Trenutno dostupne razvojne platforme omogućuju kvalitetno postavljanje i upravljanje virtualnim objektima te preciznu estimaciju položaja mobilnog uređaja u okolini, ali su trenutne mogućnosti dijeljenja sadržaja između više korisnika ograničene. Nedostatak sklopovlja osjeti se u situacijama kada nije moguće pronaći dovoljan broj istaknutih točaka zbog čega dolazi do problema u otkrivanju ploha kao i problema sa ne željenim pomacima virtualnih objekata.