Upravljanje električnim podsustavom nanosatelita : završni rad - Šlibar, Ivor (I. Šlibar, 2019)
Sažetak na hrvatskom: CubeSat je podvrsta nanosatelita čije su dimenzije i masa standardizirane. Najmanji model koji će ujedno biti i veličina nanosatelita za projekt FerSat je 1U. Model 1U ograničen je masom u iznosu od 1,33kg. Nanosateliti se sastoje od različitih podsustava i jedan od najbitnijih, koji je odgovaran za cjelokupnu funkcionalnost satelita, je električni podsustav. U ovom radu izveden je bazični laboratorijski model električnog podsustava s kontrolom zasnovanom na algoritmu praćenja maksimalne snage. Kontrola sustava i sam algoritam implementirani su na Arduino Uno prototipnoj mikroprocesorskoj platformi. Demonstrirana je funkcionalnost algoritma i problemi koji su prisutni pri realizaciji električnog podsustava, poput male efikasnosti solarnih panela, potrebe za usklađivanjem naponskih razina te nesavršenosti upravljačkog algoritma.