Primjena tehnologija 3D printanja u izradi električnih strojeva : diplomski rad - Butorac, Mario (M. Butorac, 2019)
Sažetak na hrvatskom: U ovom diplomskom radu se istražuje mogućnost izrade električnih strojeva pomoću tehnologija 3D printanja. Električni stroj koji je potrebno projektirati koristeći materijale 3D printanja je sinkroni motor s permanentnim magnetima. Materijali za 3D printanje se nazivaju filamentima, i najpogodniji filamenti koji se koriste za izradu električnih strojeva su ABS, PETG, PLA. Odabran je magnetski PLA zbog njegovih magnetski karakteristika. 2D i 3D modeli sinkronog stroja s permanentnim magnetima nad kojima će se provesti MKE analiza se modeliraju u programskim paketima Magnetu i Solidworksu. Provodi se MKE analiza 2D i 3D modela sinkronog stroja s permanentnim magnetima. Provode se proračuni 2D i 3D modela dobiveni MKE analizom. Nakon provedenih proračuna uspoređuju se rezultati 2D i 3D modela. Na kraju se radi proračun otpora vezanih za 3D model sinkronog stroja s permanentnim magnetima.