Primjena geografskih informacijskih sustava za informiranje sudionika u cestovnom prometu : završni rad - Prnić, Marko (M. Prnić, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Uslijed ubrzanog razvoja tehnologije, rasta stupnja motorizacije i razvitka prijevoza javljaju se razni problemi u praćenju i planiranju prometnih procesa, a geografski informacijski sustavi (GIS) jedan su od alata koji pomažu rješavanju takvih problema. Zadatak je načiniti web aplikaciju za informiranje vozača o prometnoj situaciji na autocesti. U radu je potrebno istražiti trenutno stanje tehnologije u području WebGIS sustava temeljenih na otvorenom kodu. Koristeći karte dostupne kroz projekt OpenStreetMap i aplikaciju QGIS potrebno je osmisliti web aplikaciju koja prikazuje dionicu autoceste Zagreb - Bosiljevo. Na toj dionici potrebno je vizualizirati sloj koji prikazuje gustoću prometa, sloj koji prikazuje trenutna ograničenja na dionicama simbolima prometnih znakova ograničenja te sloj koji prikazuje komentar za svaku od dionica u slučaju da isti postoji. Dionicu je potrebno promatrati kao četverotračnu prometnicu s po dva traka za svaki smjer, a svaku je traku potrebno razdvojiti na veći broj segmenata duljine između jednog i pet kilometara. Sve podatke koji će se prikazivati na slojevima potrebno je unositi kroz web sučelje za unos i upravljanje radom ovog sustava. Potrebno je detaljno opisati sve korištene tehnologije i korake u radu potrebne da bi se ostvarilo traženo te detaljno opisati stečena iskustva i postignute rezultate.