Stvarnovremeno praćenje i analiza događaja prikupljenih s umreženih čvorova : diplomski rad - Sambolec, Karlo (K. Sambolec, 2019)
Sažetak na hrvatskom: U velikim mrežama s velikim brojem umreženih čvorova, stvaraju se velike količine podataka. Te podatke moguće je pratiti sustavima za stvarnovremeno praćenje i analizu podataka i događaja. Takvi sustavi također omogućuju prepoznavanje anomalija u radu sustava, sigurnosnih anomalija i ostalih problema koji se mogu pojaviti u sustavu. U ovom radu obrađena su dva sustava za stvarnovremeno praćenje i analizu događaja s umreženih čvorova – Wazuh i Graylog. Opisane su njihove komponente, arhitektura, komunikacija, instalacija i na kraju način rada i korištenja. Zatim je predstavljena mreža nad kojom sustavi provode praćenje te scenariji pomoću kojih se generiraju događaji za analizu. Scenariji prikazuju događaje nedozvoljenog ponašanja korisnika sustava s različitim razinama prava pristupa. Na kraju rada dana je analiza rezultata i usporedba sustava.