Segmentacija objekata : diplomski rad - Pranjić, Marko (M. Pranjić, 2019)
Sažetak na hrvatskom: U radu se primjenjuje metoda dubokog učenja za problem segmentacije ljudskog tijela. Nakon teorijskog uvoda u segmentaciju objekata opisana je metoda rješavanja problema. Korišten je skup podataka Freiburg Sitting People Dataset i arhitektura mreže temeljena na TernausNet-16 modelu te kombinacija unakrsne entropije i Dice koeficijenta za funkciju gubitka. Poslije opisa navedene metode prikazani su rezultati provedenog eksperimenta u kojem je dosegnut mIOU od 51.15%, ali i otkriven problem prenaučenosti na boju obuće. Takod̄er su razmotreni eksperimenti koji su prethodili odabranoj metodi koji navode na korištenje predtrenirane mreže za koder segmentacijske mreže. Kao zaključak predlaže se korištenje regularizacije i korištenje većeg skupa podataka uz bolju raspodjelu primjera po skupovima za učenje, validaciju i evaluaciju.