Sigurnost u Internetu stvari : diplomski rad - Pondeljak, Karlo (K. Pondeljak, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Internet stvari nije nova pojava u ICT svijetu, ali u je u zadnje vrijeme sve popularnija te broj povezanih uređaja raste iz godine u godinu, ubrzano. Uređaji koji sudjeluju u ekosustavu Interneta stvari imaju svoje posebne osobine poput heterogenosti, specifičnosti i ograničenosti resursima. Iste osobnosti dovode do raznih sigurnosnih i problema privatnosti. Potrebno je adresirati te izazove sa raznih stajališta iz ukupnog ekosustava Interneta stvari. Današnje tehnologije koje se koriste te su dobro prihvaćene i standardizirane mogu pomoći u rješavanju ovih problema. Kada govorimo o Internetu stvari većina misli o raznim, malim povezanim uređajima i senzorima koji međusobno komuniciraju. Takve uređaje i kompleksnije nazivamo krajnjim uređajima. Oni su prva točka upada i obrane od potencijalnih napada zbog njihove restrikcije s resursima i računalne snage. Drugi sustavi koji su priključeni u ukupnu priču Interneta stvari uključuju pružatelje usluga te Internet operatore. Za sve tri cjeline je potrebno proći kroz njihov sigurnosni model kako bi dobili bolji uvid u propuste i potrebna razmatranja pri izradi i integraciji istih sustava. Studijski slučaj ovog rada uključuje pregled široko korištenog firmvera Sonoff-Tasmota te uvid u njegovu sigurnost i privatnost.