Daljinsko upravljanje klimatizacijom automatiziranog staklenika : diplomski rad - Sesar, Domagoj (D. Sesar, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Fokus ovog rada je na regulaciji unutrašnje temperature malenog staklenika. Prvo je na temelju zakona dinamike toplinskih procesa izrađen vjeran matematički model u MATLAB-u. Na tom modelu provedene su simulacije za razne uvjete i parametre koji utječu na temperaturu unutar staklenika. Tako su odabrane komponente od kojih je sustav sastavljen i postavljeni zahtjevi za upravljanje. Nadalje, odabrani su regulatori koji će se koristiti pri upravljanju temepraturom. Na kraju je sve skupa implementirano i povezano u zajedničku mrežu posredstvom OPC servera. Rezultat je funkcionalan sustav upravljanja temperaturom sastavljen od više komponenti koje međusobno mogu komunicirati, na taj način ispunivši moderne standarde kod implementacije ovakvih sustava.