Analize sigurnosti u prijenosnoj elektroenergetskoj mreži : diplomski rad - Pnjaček, Lidija (L. Pnjaček, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Za sigurno vođenje pogona EES–a neophodno je u stvarnom vremenu provoditi odgovarajuće analize sigurnosti. Najčešća metoda koja se pritom koristi je analiza sigurnosti N–1. Ona se izvodi ciklički, pri promjeni topologije ili na zahtjev. Osnovnu pretpostavku za točno izvođenje proračuna, čine ispravno modelirani elementi mreže ali i odgovarajuće odabrane metode proračuna. Osim navedenog, na točnost uvelike utječe i ispravno predstavljanje vanjskog dijela sustava. Analiza svih mogućih ispada u mreži zahtijeva dugotrajan postupak koji za primjenu u stvarnom vremenu nije prihvatljiv. Zato, na vrijeme predvidjeti mogućnost problema u sustavu, znači prepoznati i pratiti samo one elemente koji imaju značajan utjecaj na sigurnost.