Alat za statističku obradu velikog skupa podataka s energetskih tržišta s ciljem stohastičkog modeliranja agregatora odziva potrošnje : diplomski rad - Badanjak, Domagoj (D. Badanjak, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Ovaj rad započinje kratkim opisom liberalizacije tržišta električne energije i njegovih glavnih svojstava. Svo sljedeće istraživanje temelji se na primjeru Danske, čija je struktura tržišta električne energije detaljno istražena i opisana s fokusom na veleprodaju i pomoćne usluge. Zatim slijedi proces prikupljanja javno dostupnih podataka potrebnih za daljnju statističku analizu. Tako prikupljeni sirovi podatci morali su proći proces predobrade kako bi potencijalne greške bile uklonjene i kako bi podatci bili prilagođeni daljnjim potrebama analize. Razvijeni programski alat je definirao korelacije između unutardnevnog tržišta vezanih za uravnoteženjem sustava te cijena dan-unaprijed tržišta (ili njihovih prognoza) te tomu sličnih korelacija. Dobiveni rezultati su pridonijeli razvoju histograma te modeliranju frekvencija pojavljivanja određenih cijena u različitim uvjetima na tržištu. U nastavku je promatrana i komentirana razlika koja se javlja između cijena unutardnevnog i dan-unaprijed tržišta. Zadnje poglavlje bilo je posvećeno strojnom učenju i potencijalu koje nudi za predviđanje cjenovnih trendova (regresija) te uočavanje značajnih događaja (klasifikacija).