Virtualizacija mrežnih funkcija u mobilnim mrežama pete generacije-RAN dio mreže : završni rad - Pavić, Martin (M. Pavić, 2019)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu opisan je i analiziran način rada virtualizacije mrežnih funkcija u mobilnim mrežama pete generacije s naglaskom na radijski pristupnu mrežu. 5G mrežu će karakterizirati fleksibilnost, elastične, konvergirane fiksne i mobilne mreže na temelju NFV i SDN tehnologija i bit će sposobna podržati mrežne funkcije i programe koji obuhvaćaju različite domene. Širina predviđenih 5G slučajeva i okruženja podrazumijeva visoku skalabilnost, ultra-nisku latenciju, mogućnost podržavanja velikog broja istodobnih sesija i iznimno visoke pouzdanosti i sigurnosti, dok svaki slučaj upotrebe 5G ima značajno različite karakteristike i kombinacije ovih zahtjevima.