Postupci za korelaciju sigurnosnih uzbuna : završni rad - Križić, Ivana (I. Križić, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Sustavi za otkrivanje napada (eng. Intrusion Detection Systems - IDS) nadziru mrežni promet te kada otkriju potencijalno zlonamjernu aktivnost izdaju sigurnosnu uzbunu. Problem upravljanja velikom količinom sigurnosnih uzbuna rješava se postupcima za korelaciju. Unutar ovog rada razvili smo sustav za korelaciju sigurnosnih uzbuna s ciljem otkrivanja sličnosti i uzročno-posljedičnih veza među uzbunama što je rezultiralo jasnijom slikom stanja računalnog sustava. Razvijeni sustav sastoji se od komponente agregacije sigurnosnih uzbuna u strukturne obrasce i komponente za pronalaženje često pojavljivanih strukturnih obrazaca unutar nadzirane mreže. Sustav je testiran na javno dostupnim skupovima podataka DARPA 2000 i CICIDS2017 koji u sebi sadrže primjere scenarija mrežnih napada.