Fruchterman-Reingold algoritam za silom usmjereno crtanje grafova : završni rad - Radoš, Antonia (A. Radoš, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Crtanje grafova široko je korišteno u matematici i računarstvu. Algoritmi za silom usmjereno crtanje među najfleksibilnijim su metodama za računanje razmještaja čvorova jednostavnih neusmjerenih grafova. U ovom radu opisano je nekoliko algoritama za silom usmjereno crtanje, no samo je Fruchterman-Reingold algoritam detaljno objašnjen i implementiran. Fruchterman-Reingold algoritam za silom usmjereno crtanje grafova je modifikacija prijašnjeg modela Eadesovog algoritma. Radili smo na nasumičnim grafovima s određenim parametrima broja vrhova, bridova i temperature i optimizirali njihov izgled vlastitom implementacijom algoritma. Svakome vrhu dodijelili smo privlačne i odbojne sile i pustili sustav da dosegne svoju ravnotežu. Rezultat je jednostavan, elegantan, konceptualno intuitivan i učinkovit algoritam.