Kriptiranje komunikacije koristeći suparničko učenje evolucijskih algoritama : završni rad - Gazibarić, Ante (A. Gazibarić, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Kriptografija se bavi problemima kriptiranja i dekriptiranja informacija prilikom njihovog prijenosa nesigurnim komunikacijskim kanalom od pošiljatelja ka primatelju, kada bivaju izložene potencijalnim napadima. U ovom radu pokušalo se pronaći kriptografski algoritam pomoću optimizacije, konkretno pomoću Kartezijskog genetskog programiranja (eng. Cartesian genetic programming, CGP) koji pripada evolucijskim algoritmima. Klasična situacija u komunikaciji koja sadrži tri glavne uloge, a to su Alice ili pošiljatelj, Bob ili primatelj i Eve ili prisluškivač, prevedena je u problem optimizacije, gdje za sva rješenja postoji način određivanja njihove ocjene, tj. dobrote. Time je ostvarena mogućnost pronalaska rješenja pomoću CGP-a. CGP interno sadrži graf čvorova koji u sebi sadržavaju određene funkcije pomoću kojih vrše izmjene nad ulaznim tokom bitova. Time je ostvaren način kriptiranja, odnosno dekriptiranja. Ocjena rješenja izvedena je pomoću suparničkog učenja gdje je Alice imala zadatak kriptiranja, a Bob i Eve dekriptiranja poruka, s tim da u tom procesu Alice i Bob koriste isti ključ kojem Eve nema pristom, što ovaj algoritam čini simetričnim kriptografskim algoritmom. U takvom uređaju bolja dobrota Boba povlači bolju dobrotu Alice, a nasuprot toga, bolja dobrota Eve povlači lošiju dobrotu Alice, što upravo predstavlja glavnu karakteristiku suparničkog učenja. Kroz evoluciju CGP-a pomoću takvog način ocjenjivanja, Alice i Bob su uspjeli pronaći način komunikacije, a da pri tome Eve nije saznala koje informacije razmjenjuju, što je pokazano kroz eksperimente provedene u ovom radu.