Prediktivna analiza i modeliranje performansi NBA igrača : diplomski rad - Zovak, Trpimir (T. Zovak, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Uspješno predviđanje ishoda u NBA-u, kao i parametri koji utječu na te ishode, oduvijek su privlačili pažnju kako sportskih analitičara, tako i sportskih kladionica. Kvaliteta igre NBA igrača utjecajna je brojnim nasumičnim i nepoznatim faktorima kao što su psihološko stanje, socijalni život i ozljede. Koristeći javno dostupne podatke, kreiran je podatkovni skup u kojemu svaka instanca nosi informacije dostupne prije same utakmice. Nastup igrača je klasificiran kao „over“ ili „under“ ovisno o broju poena koje je postigao u promatranoj utakmici i trenutnom sezonskom prosjeku. Koristeći napredne statistike, kreiran je binarni klasifikator s ciljem budućeg razlučivanja između navedenih klasa. Klasifikator je na test setu pokazao rezultat od AUC 59.7%. Unatoč dominaciji ofenzivnih statistika (broj odigranih minuta, broj uzetih šutova, jačina napada), naknadno kreirane značajke uvelike su poboljšale točnost modela.