Prediktivno upravljanje položajem fotonaponskog polja na dvoosnom sustavu za praćenje Sunca : diplomski rad - Pavelić, Matej (M. Pavelić, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Potražnja za električnom energijom svakim danom raste, dok se zalihe fosilnih goriva i ostalih oblika neobnovljive energije smanjuju. Uzimajući u obzir i njihov negativan utjecaj na okoliš potrebno je okrenuti se čistim i obnovljivim izvorima energije. Najveći izvor obnovljive energije je Sunce. Rješenje u prikupljanju sunčeve energije dostupno je u obliku fotonaponskih sustava, koji globalnu sunčevu dozračenost pretvaraju u električnu energiju. Dvoosni sustav za praćenje Sunca omogućava nam da maksimalno iskoristimo ukupnu sunčevu dozračenost, te tako optimiziramo proizvodnju električne energije. Cilj ovog rada je izrada modelskog prediktivnog upravljanja položajem fotonaponskog polja na dvoosnom sustavu za praćenje Sunca koje omogućava optimalnu netto proizvodnju fotonaponskog polja, uzimajući u obzir vremensku prognozu i potrošnju energije na pozicioniranje panela. Određene su optimalne trajektorije za različite vremenske uvjete uz optimiziranu proizvodnja električne energije.