Implementacija industrijskih ugradbenih računalnih sustava na Cortex-R platformi : završni rad - Capan, Dario (D. Capan, 2019)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu razvijena je biblioteka za komunikaciju između TMS570 mikrokontrolera s Cortex-R procesorom i Delphi SRR2 radara putem CAN protokola. TMS570 je mikrokontroler predviđen za uporabu u aplikacijama za funkcionalnu sigurnost. Uz dvije Cortex-R jezgre u "lock-step" načinu rada, implementira mehanizme za samodijagnostiku, zaštitu podataka itd. Biblioteka je predviđena za korištenje u višezadaćnom okruženju u operacijskom sustavu za rad u stvarnom vremenu, specifično FreeRTOS-om. CAN je robusni komunikacijski protokol sa sabirničkom topologijom mreže i pristupanjem prijenosnom mediju višestrukim pristupom osluškivanjem nosioca i detekcijom sudara te arbitražom o prioritetu poruke. Cortex-R je profil procesora predviđen za aplikacije za rad u stvarnom vremenu, ali i za aplikacije vezane uz funkcionalnu sigurnost koji implementira ARMv7-R arhitekturu. Funkcionalna sigurnost je pojam koji se odnosi na ograničavanje opasnosti da kao posljedica pogrešnog ponašanja sustava ljudi trpe štetu, direktno i indirektno. IEC 61508 je standard za funkcionalnu sigurnost u svim elektroničkim i programibilnim sustavima vezanih za sigurnost.