Ispravljanje pravopisnih pogrešaka nastalih izostavljanjem ili dodavanjem razmaka : diplomski rad - Janjić, Matej (M. Janjić, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Ovaj rad opisuje dosadašnji razvoj u obradi prirodnog jezika, područja u kojima se primjenjuje i izazove u pojedinim područjima. Posebna pažnja posvećena je strojnom ispravljanju pravopisa. Proučeni su najpoznatiji algoritmi za ispravljanje pravopisa, kao što su Peter Norvigov algoritam, Burkhard--Keller stabla i algoritam simetričnog brisanja. Obrađeni su pristupi ispravljanju pravopisnih grešaka nastalih dodavanjem ili izostavljanjem razmaka. Za implementaciju programa za strojno ispravljanje pravopisa koji ima mogućnost ispravljanja pravopisnih pogrešaka nastalih izostavljanjem ili dodavanjem razmaka odabran je algoritam simetričnog brisanja kojeg je implementirao Wolf Garbe. Objašnjeno je i stvaranje rječnika s brojem pojavljivanja pojedine riječi. Korišteni su podaci izvedeni iz usluge Hascheck, nadograđeni s dva dodatna korpusa. Napravljena je usporedba ispravljanja nekoliko karakterističnih tekstova.