Otkrivanje nepravilnosti u raspodijeljenom sustavu za obradu tokova podataka : završni rad - Jakovljev, Sergej (S. Jakovljev, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Uz napredak tehnologije sve ve´ca je zastupljenost raspodijeljenih sustava. Oni nude bolja radna svojstva i nadogradivost od klasicˇnih, ali uvode složenost i med¯uovisnost servisa. Za neometan rad je kljuˇcno osigurati ranu detekciju nepravilnosti u radu. Jedan od naˇcina na koji je to mogu´ce ostvariti je slojevitom arhitekturom baziranom na toku podataka. U ovom završnom radu je korišten sustav Apache Kafka kao tok podataka, za prikupljanje i oboga´civanje podataka te analizu u realnom vremenu pomo´cu sustava Confluent KSQL. Ovakav pristup detekciji nepravilnosti nudi fleksibilnost i otvorenost za nadogradnju kakvu je teško ostvariti s drugim sustavima.