Primjena tehnologije OpenCL na implementaciju populacijskih optimizacijskih algoritama : završni rad - Zeba, Borna (B. Zeba, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Optimizacijski problemi čest su tip problema s kojima se čovjek susreće. Često se radi o tipu problema s prevelikim prostorom rješenja za rješavanje grubom silom. Genetski algoritam jedan je od populacijskih optimizacijskih algoritama koji takav tip problema rješava uporabom metoda sličnih prirodnoj evoluciji. U ovom radu razmatraju se različiti pristupi implementacije paralelnog genetskog algoritma u tehnologiji OpenCL, a u svrhu ubrzanja izvođenja. Ispituje se učinkovitost i nedostatci takvog pristupa. Demonstrirana je implementacija na primjeru problema pronalaska prijenosne karakteristike nekog sustava.