Tehnička rješenja za paralelni rad suproizvodne elektrane na biomasu u uvjetima slabe mreže : završni rad - Perić, Katarina (K. Perić, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Prednost je šumske biomase u odnosu na fosilna goriva njena obnovljivost. Računa se da je opterećenje atmosfere s CO2 pri korištenju biomase kao goriva zanemarivo, budući da je količina emitiranog CO2 prilikom izgaranja istovjetna količini apsorbiranog CO2 tijekom rasta biljke. Sve su to razlozi da se takovih postrojenja u elektroenergetskom sustavu pojavljuje sve više, pa tako i u Hrvatskoj. U prvom dijelu rada opisano je današnje stanje tehnologije u svijetu vezano za suproizvodne elektrane na šumsku biomasu te je proučena mogućnost proizvodnje energije iz takvih vrsta elektrana u Hrvatskoj. U drugom dijelu rada opisana je suproizvodna elektrana na biomasu te je na njezinom primjeru opisan način rada elektrane na čvrstu mrežu, rad u otočnom pogonu i rad na tzv. slabu mrežu, a sve povezano uz uvjete koje operator sustava propisuje za takvu vrstu elektrana.