Analiza i implementacija osnovnih funkcionalnosti raspoređivača opterećenja na podatkovnoj ravnini : diplomski rad - Pelajić, Petra (P. Pelajić, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Brzina razvoja novih tehnologija i inovacija u svijetu računarstva sa sobom su donijeli visoke zahtjeve na mrežnu infrastrukturu i karakteristike mrežnog prometa. Razvoj tehnologije također je donio novosti u svijet umrežavanja. Riječ je o potpuno drugačijem pristupu nazvanom programski upravljane mreže (engl. Software Defined Networking, skr. SDN). Ovaj pristup karakterističan je po tome što se u modelu komunikacijskih mreža razdvaja kontrolna (engl. Control Plane) od podatkovne (engl. Data Plane) ravnine. Ovakav pristup pruža nam centralizirani pregled cijele mreže te omogućava upravljanje mrežom s jednog, centraliziranog mjesta koje se naziva SDN upravljač (engl. SDN controller). Iako je industrija prvotno bila orijentirana na implementaciju i razvoj kontrolne ravnine i usavršavanje rada SDN upravljača, sada se sve više okreću razvoju vlastitih jezika za programiranje podatkovne ravnine temeljene na programabilnim čipovima. Da bi se u potpunosti iskoristila fleksibilnost programabilnih čipova visokih performansi bio je potreban jezik koji bi pojednostavio pisanje nerijetko kompleksnih programa na podatkovnoj ravnini. Upravo je programski jezik P4 došao kao zamjena za jezike koje su proizvođači čipova pisali specifično za svoje sklopovlje. U ovome radu analiziran je novi programski jezik visoke razine apstrakcije specijaliziran za programiranje podatkovne ravnine mrežnih uređaja, programski jezik P4 (engl. Programming Protocol-Independent Packet Processor) te je prikazana implementacija osnovnih funkcionalnosti raspoređivača opterećenja na podatkovnoj ravnini u programskom jeziku P4.