Virtualizacija mrežnih funkcija u mrežama pete generacije -Jezgreni dio mreže : završni rad - Pavleković, Vatroslav (V. Pavleković, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Kroz niz mobilnih mreža (1G, 2G, 2.5G, 3G, 3.5G, 4G) od sredine 40-ih pa do danas, došli smo ponovno na jednu novu revolucionarnu prekretnicu zvanu 5G mreža. To je mreža koja sa sobom donosi značajno bolje performanse u odnosu na trenutne kao što su vrijeme odziva od samo 1 ms, a brzina prijenosa podataka do 20 Gbit/s. U provedbi implementacije takve mreže nužno su potrebne nove tehnologije kao što su NFV, SDN i mrežno raslojavanje. To su tehnologije koje nastoje zamijeniti sklopovsku opremu sa programskom potporom koliko je to maksimalno moguće. Pomoću tih tehnologija izvedeni su kako jezgra, tako i RAN dio mreže pete generacije i prema tome mogu se slobodno nazvati „tehnologije budućnosti“.