Odabir parametara bežičnih sustava za komunikaciju od točke do točke : diplomski rad - Olujić, Vladimir (V. Olujić, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Eksponencijalnim porastom prometa na internetu posljednjih nekoliko godina pojavila se potreba za rješenjima koja će poslovnim i privatnim korisnicima osigurati brzinu pristupa internetu od nekoliko desetaka Mbps ili više. Obzirom na stanju DTK infrastrukture, takvo rješenje za značajan dio korisnika može biti samo bežični sustav komunikacije, stoga je cilj ovog rada utvrditi pouzdanost i kvalitetu usluga takvih sustava u zahtjevnijim vremenskim uvjetima. Mjerenja po visokim i nešto nižim temperaturama te u suhim uvjetima, slaboj i jakoj kiši pokazala su da ne postoji korelacija između vremenskih uvjeta i kvalitete usluge putem takvog linka na frekvenciji od 5 oko GHz. Frekvencije preko 10 GHz vjerojatno bi pokazale značajno drugačije rezultate.