Primjena Lin-Kernighan-Helsgaun TSP solvera na probleme usmjeravanja vozila : završni rad - Ivanković, Marko (M. Ivanković, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Poznati kombinatorni problem trgovačkog putnika klasificira se kao NP-potpun problem. Različitim heuristikama i algoritmima, pa čak i za velik broj gradova, moguće je dobiti rješenje u razumnom vremenu. Trenutno najbolja tura za TSP problem koji uključuje sve gradove svijeta iznosi 7,515,772,107, a pronašao ju je Keld Helsgaun. Završni rad se zasniva na detaljnoj implementaciji i analizi Lin-Kernighan-Helsgaun algoritma, Lin-Kernighan algoritma i pripadajućih heuristika te metode grananja i razgranavanja. Svaki algoritam opisan je svojim Python i pseudokodom, a na kraju i vizualno reprezentiran alatima iz matplotlib-a. Također, razmatra se proširena verzija Lin-Kernighan-Helsgaun algoritma namjenjena za rješavanje problema za navigaciju vozila (VRP).