Pregled i analiza glavnih tehno-ekonomskih, regulatornih i socioloških preduvjeta za primjenu peer-to-peer koncepta u trgovanju električnom energijom : diplomski rad - Pećanac, Boris (B. Pećanac, 2019)
Sažetak na hrvatskom: U radu je opisan prijelaz elektro-energetskog sustava koji je započeo 1990. u članicama Europske Unije i nešto kasnije Hrvatske, iz centraliziranog oblika u tržišni sustav, te razvoj tog tržišnog sustava implementacijom koncepta naprednih mreža, poglavito mikromreža, virtualnih elektrana i uzajamne trgovine P2P koja može služiti kao osnova za razvoj napredne mreže. Opisane su tehnološko ekonomske, sociološke i regulatorne prepreke u ostvarenju P2P trgovine, kao i potencijalna rješenja problema koji se pojavljuju prilikom uvođenja novih subjekata na tržište električne energije, korisnika s vlastitom potrošnjom.