Harmonička analiza frekvencijskog pretvarača s trofaznim diodnim mostom : diplomski rad - Hleb, Filip (F. Hleb, 2019)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu analizirani su harmonici ulazne struje tri industrijska pretvarača u laboratorijskim uvjetima, jednoga industrijskog pretvarača u industrijskim uvjetima i sumirani strujni harmonici na sabirnici koje uzrokuju 4 grupe industrijskih pretvarača u laboratorijskim uvjetima. Strujni harmonici analizirani su u realnim uvjetima i pri promjenjivom opterećenju. Analizirani su karakteristični strujni harmonici, THDi, faktor snage i valni oblici. Razmotreni su utjecaji istosmjerne i/ili izmjenične prigušnice na harmonike ulazne struje. Zaključeno je da amplitude viših harmonika s porastom snage dolaze u zasićenje, pa s porastom snage pada THDi i raste faktor snage. Dodatak istosmjerne ili izmjenične prigušnice značajno smanjuje udio harmoničkih izobličenja struje pretvarača. Naponska nesimetrija može uzrokovati pojavu struja tripleta. Kod pretvarača koji su sumjerljivi snagom s napojnim transformatorom, transformator djeluje kao izmjenična prigušnica. Kod sumiranja harmonika, zbog promjenjivog faznog kuta, viši harmonici mogu se poništiti ili sumirati tako da je suma manja od algebarskog zbroja pa je izobličenje struje sabirnice na koju je priključeno više pretvarača manje od izobličenja struje jednog pretvarača sumjerljive snage.