Projektiranje laboratorijskog postava žiroskopa s tri stupnja slobode : završni rad - Vilić Belina, Bruno (B. Vilić Belina, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Cilj rada je projektirati laboratorijski postav žiroskopa. Za izradu postolja korišteni su dijelovi isprintani 3D printerom prethodno dizajnirani u programu Autodesk Fusion 360. Nakon konstrukcije žiroskopa, potrebno ga je eksperimantalno provjeriti. Žiroskopski disk i postolje pokreću dva motora. Kut zakreta postolja mjeri enkoder osovinom spojen na donji dio motora. Kut otklona diska očitava se pomoću enkodera spojenog na njegovu osovinu. Poremećaj koji djeluje na sustav je kut zakreta cijelog laboratorijskog postava. Cilj je kompenzirati otklon diska pri skokovitoj promjeni referentne vrijednosti kuta zakreta postava. Odziv kuta otklona diska treba biti aperiodski. Za regulaciju sustava korišten je regulator po varijablama stanja.