Ispitivanje ranjivosti računalnih sustava : završni rad - Močinić, Antonio (A. Močinić, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Penetracijsko ispitivanje je legalna i autorizirana simulacija napada na neki računalni sustav u svrhu osiguranja dotičnog. Izvodi se u 4 etape: prikupljanje informacija, skeniranje, iskorištavanje i održavanje ulaza. Kali Linux je OS koji dolazi s ugrađenim alatima za penetracijsko ispitivanje dok je metasploitable virtualna mašina koja služi za vježbanje naših sposobnosti. Neki od glavnih alata Kali Linuxa su: Metasploit, nmap, Nessus i netcat. Metasploitable ima mnogo ranjivosti od kojih su iskorišteni: MySql login, protokol VSFTPD, Tomcat i Samba poslužitelj.