Dugoročni nastup agregatora baterija električnih vozila na energetskim tržištima : završni rad - Heide, Otto (O. Heide, 2019)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu opisan je model dugoročnog nastupa agregatora baterija električnih vozila na energetskim tržištima. Rad je temeljen na principu linearnog programiranja sa skupom ograničenja koja definiraju električna vozila i agregator s ciljem optimizacije profita. Prikazan je nastup agregatora baterija na tržištima energije, tržištu kapaciteta, te tržištu rezervi. Korišten je optimizacijski model temeljen na trenutnom stanju napunjenosti vozila i cijenama na tržištu energije, koji u najpovoljnijim trenucima upravlja ciklusima punjenja i pražnjenja vozila kako bi maksimizirao svoju zaradu. Promatran je nastup agregatora vozila kroz 2017. i 2018. godinu kako bi se utvrdilo u kojim je mjesecima nastup agregatora bio najpovoljniji. U konačnici su uspoređeni rezultati iz dviju godina te je donesen zaključak i prijedlog mjera za budućim povećanjem profita.